Izlet Manastiri Crne Gore

Zadivljujući manastiri Crne Gore

Manastiri u Crnoj Gori su dio hrišćanske pravoslavne crkve i predstavljaju unikatne građevine kakve sigurno ne možete vidjeti na nekom drugom mjestu. Odabrali smo za vas one koji se izdvajaju svojom autentičnom ljepotom, arhitekturom, duhovnošću i pričama o turbulentnoj prošlosti.

Izlet otpočinjemo posjetom manastiru Dajbabe, združenim djelom čovjeka i prirode. Ovo specifično vjersko zdanje je adaptirani pećinski prostor, prirodno uklesan u stijene, u obliku krsta.

Nakon obilaska tajnovitog manastira Dajbabe, napravićemo paralelu izmedju starog doba i novog sakralnog simbola Podgorice, sabornog Hrama Hristovog Vaskrsenja, jedinstvenog u svojoj monumentalnosti i arhitekturi, čija izgradnja je trajala 20 godina, tehnikama koje se nijesu koristile osam vjekova.

Naše putovanje nastavljamo prema Danilovgradu, gdje ćemo posjetiti manastir Ždrebaonik – heroj među manastirima, koji je bio spaljivan i rušen u svakom od ratova koji su zadesili ovo područje, ali koji i dalje ponosno stoji u svoj svojoj ljepoti. Kompleks ovog ženskog manastira sadrži biblioteku, konake ali i radionicu u kojoj monahinje izrađuju ikone i suvenire.

Adekvatnu završnicu jednom ovakvom danu, u kojem su utkani vjekovi,  može dati samo jedno od najposjećenijih hodočasničkih mjesta na čitavom Balkanu, mjesto za koje se vjeruje da su čuda zaista moguća! Uklesan u strme stijene, na nevjerovatnih 900m nadmorske visine, nalazi se manastir Ostrog, na koji niko ne ostaje ravnodušan. Ovaj manastir je svake godine preplavljen vjernicima svih vjeroispovjesti, zbog iscjeliteljskih i duhovnih promjena koje budi u posjetiocima.

Uključeno:

  • vozač/vodič
  • putno osiguranje
  • sve takse