Festival groždja u Virpazaru

Prvi „Festival Groždja“, održan je u Virpazaru 06. Septembra 2019. Godine. Festival je imao za cilj promociju vina, groždja, vinogradara i vinograda, ali i da simbolično označi početak ovogodišnje berbe. Naša agencija je posjetila ovaj interesantni dogadjaj zajedno sa delegacijama Internacionalne policijske asocijacije – IPA iz više država, koji su tog dana imali priliku da uživaju u raznim ukusima sa ovog podneblja, prirodnim ljepotama Skadarskog jezera i gostoprimstvu stanovnika Virpazara.

Dok su, prilikom putovanja do Virpazara, naši gosti uživali u okolnim predjelima, potrudili smo se da ih upoznamo sa najvažnijim podacima vezanim za Skadarsko jezero, Virpazar, kao i sami festival. Ipak, njihovu pažnju najviše su privukle ispričane legende, koje se vezuju za ove krajeve.

Po dolasku u ovo malo mjesto, već su dopirali zvuci kamernog hora „Antivari Musica“ koji su izvodili crnogorske izvorne pjesme. Svuda unaokolo nalazili su se drveni štandovi na kojima su bili izloženi razni domaći proizvodi: groždje, vino, rakija, med, priganice, smokve, suveniri. Preovladavali su groždje i vina gazdinstava iz Crmničkog kraja.

Barske domaćice su svojim kulinarskim vještinama oduševile sve prisutne. Priganice, kolači, pite, mafini i ostali raznobojni slatki i slani delikatesi crnogorske tradicionalne kuhinje, bili su izloženi za sve posjetioce potpuno besplatno. No, pored neodoljivih zalogaja, najveću pažnju uspjele su da privuku djevojke, koje su učestvovale u posebno zanimljivom dijelu programa – „Tradicionalnom gaženju groždja“.

Bilo je očigledno da su se domaćini potrudili da posjetiocima priušte mnoštvo interesantnih stvari, pa smo zbog toga i mi na kratko ostali bez grupe, koju je bilo nemoguće održati na okupu. Uzaludni su bili pokušaju nekog usmjeravanja, oni su prosto htjeli da sve vide, sve čuju i sve probaju.

Po završetku posjete, na putu ka hotelu, sumirali smo utiske koji su bili iznenadjujuće raznoliki. Neko je bio oduševljen hranom, neko vinom, neko ambijentom. Ipak, najupečatljiviji komentar, došao je od strane našeg dragog gosta Gorana iz Makedonije, koji je, na pitanje da li mu se svidjeli crnogorski proizvodi, izjavio “da pored ljepote crnogorskih djevojaka, nikako nije uspijevao da obrati pažnju na ukus hrane i pića”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.