Warning: array_key_exists() expects parameter 2 to be array, string given in /home/cungucom/wintravel.me/wp-content/plugins/sitepress-multilingual-cms/classes/widgets/class-wpml-widgets-support-frontend.php on line 44
Close

Crna Gora – Divlja ljepotica

U crnogorskom pejzažu preovladavaju tri boje: plava, smaragdno zelena i siva, nevjerovatno kombinovane i isprepletene, te je zbog neprocjenjive prirodne ljepote Crna Gora, posebnom deklaracijom, proglašena ekološkom državom.

Nevjerovatna obala Jadranskog mora nudi vam raznolike plaže, uvale, ostrva i poluostrva. Realnost je još egzotičnija od obećanja koja se nalaze u turističkim brošurama. Najjužniji i vjerovatno jedan od najljepših fjordova na svetu, prelijepi mediteranski Kotorski zaliv, kao i cijela morska obala, zaklonjeni su i zaštićeni kraškim planinama: Rumija, Sutomorman, Orjen i Lovćen. U ovim slikovitim kršnim krajevima, kao i u kultivisanim dolinama Zete i Bjelopavlića, dobićete suštinu crnogorskih planina. Visoke planine, poput Durmitora, Bjelasice, Komova i Prokletija, mogu vam ponuditi nezaboravno iskustvo sa svojim skrivenim jezerima, brojnim pašnjacima, šumama, šiljastim vrhovima, raznolikom florom i faunom, brzim planinskim rijekama i impozantnim kanjonima.

Velikodušna i mizerna, okrutna i graciozna, fascinantna priroda ove zemlje, uvijek budi  uzbuđenje i inspiraciju.

Najljepši susret kopna i mora u vrijeme rođenja naše planete“ (J. G. Byron).

Bijelo i sivo otpadno zemljište krečnjaka uzdiže se iznad obale. „More stijena“ samo je jedan segment raskošnog mozaika. U centralnom regionu su plodne ravnice Zetska i Bjelopavlićka i raj za ptice – Skadarsko jezero. Zatim slijedi  vijenac planinskog raspona visine preko 2.000 metara. Osim vrhova, vijenac krase i šume, prostrani pašnjaci, četrdeset jezera, nepregledne i čiste rijeke, duboki i tajanstveni kanjoni. Svjetovi ljepote su pod vodom i pod zemljom – u mnogim pećinama čije je istraživanje tek započelo.

Crna Gora je 1991. godine proglašena ekološkom državom. Zbog svojih pet nacionalnih parkova, od kojih  Durmitor s kanjonom rijeke Tare predstavlja dio svjetske prirodne baštine. Zbog kanjona rijeke Tare, koji se nalazi na listi međunarodnih rezervata biosfere. Zbog Biogradske Gore, koja je jedna od 3 preostale prašume u Evropi. Zbog mnogo čega još … Imamo toliko toga da vam kažemo i pokažemo u Crnoj Gori. Kontaktirajte nas i otkrijte najneobičnija mjesta.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *